Wat kan je leren van de ideeën verspreidingscurve?

Ken je de ideeën verspreidingscurve? Die leert je dat het merendeel van de producten en diensten pas verkocht worden nadat de mensen die iets nieuws durven te proberen, de early adopters, het gekocht of gebruikt hebben.

Deze early adopters creëren een omgeving waarin de early en late majority zich veilig voelen om je product of dienst te gebruiken. En nee, dat geldt niet alleen voor een Smart Phone of Elektrische auto. Dat geldt ook voor een design bureau, een Saas onderneming of een goed doel.

Toen wij, nu bijna 3 jaar geleden, Henry Handsome startte was House of Performance onze early adoptor. Zij durfde het aan om te starten met Clever Design nog voordat wij een trackrecord hadden met andere organisaties. Deze eerste case gaf ons de mogelijkheid om daarna andere klanten te overtuigen van Clever Design.

Hetzelfde zien we bij onze klanten, met name ondernemingen die van start-up naar scale-up groeien. Zij krijgen toegang tot ‘de grote vissen’ nadat enkele early adopters hun producten en diensten omarmen en promoten.

Ideeën verspreidingscurve

De belangrijkste les uit de curve is dat het grootste deel van je potentiele afzetmarkt je negeert, iedere keer weer. Mensen in de early en late majority fase luisteren naar ervaringen van anderen, niet naar jou. Ze hebben grotere problemen dan de problemen die jij voor hen oplost. Natuurlijk is het verleidelijk om je op dat vette middenstuk te richten maar dat werkt niet, alle producten en diensten volgen dit vaste patroon. Accepteer dat het grootste deel van je markt tevreden en vastgeroest is en geen zin heeft om een risico te nemen.

Kortom: De enige mogelijkheid die je hebt is om een nieuw product te verkopen aan mensen die van verandering houden, die geloven in innovatie en openstaan voor iets nieuws. Richt je dus eerst op de early adopters. Hoe verleidelijk dat grote deel van je markt ook is, laat ze met rust, het is zonde van je energie en marketing budget. Definieer je early adopter en schiet met scherp, recht tussen hun ogen. Dan volgen de ‘grote vissen’ vanzelf.

Richt je dus eerst op de early adopters.

Hoe?


Je moet een merk/product/dienst/idee ontwikkelen dat opmerkelijk genoeg is om de early aporters aan te spreken en vervolgens zorgen dat ze het gemakkelijk kunnen overdragen aan de majority. Makkelijk? Zeker niet, maar deze 5 tips geven je een head start:

  1. Focus. Houd het simpel, durf te kiezen. Je product kan vast veel problemen oplossen en is op vele manier in te zetten maar hou het smal. “An inch wide and a mile deep,” zou Henry zeggen.
  2. Maak het opmerkelijk. Zorg dat je iets ontwikkelt dat de moeite waard is om over te praten, wat echt iets nieuws brengt of iets bestaands op een opmerkelijke manier doet.
  3. Toon lef. Zoek het randje op. “Show your rebel details” roept Henry. Iedereen heeft die rebel details. Durf je markt wakker te schudden en wees niet bang voor weerstand.
  4. Beken kleur, letterlijk. Zorg voor een sterke visuele herkenbaarheid. Je gaat een merk bouwen, of je dat nu wilt of niet. Door kleur te bekennen en een duidelijk herkenbare beeldtaal te kiezen gaan al je uitingen elkaar versterken.
  5. Blijf consistent. Als je focus hebt moet je die vasthouden. Laat je niet van de wijs brengen door goede ideeën uit je omgeving of tips van klanten. Je merk gaat dan zwalken en focus verliezen. Je verhaal verzand weer in complexiteit en je verlies de kracht om impact te maken.

Dit zijn enkele ingrediënten van Clever Design, een manier om verhalen te vorm te geven die impact hebben, de essentie overdragen en beklijven.

Kortom; als je op de juiste manier opmerkelijk bent, clever bent, dan heb je daar in twee opzichte baat bij:

  1. Je pakt makkelijker de linkerkant van de curve
  2. De early adopters kunnen jouw product makkelijker verkopen aan de rest van de curve
Vragen over dit artikel of sparren over wat dit voor jouw organisatie kan betekenen?

Wij denken graag met je mee

Neem contact op